12. İPEK YOLU FİLM FESTİVALİ USTALARLA BULUŞMA BÖLÜMÜ MÜJGAN VE VİLDAN TEKİN KARDEŞLERİ KONUK EDİYOR
12. İPEK YOLU FİLM FESTİVALİ
USTALARLA BULUŞMA BÖLÜMÜ
MÜJGAN VE VİLDAN TEKİN KARDEŞLERİ KONUK EDİYOR
Festivalimizin bu yılki ustalarla buluşma bölümünde- Senaryodan Edebiyata Yazarlık başlığı altında bir söyleşi gerçekleştiriyoruz. Festival direktörü Feza Sınar’ın moderatörlüğünü yapacağı söyleşinin konukları Dr. Vildan Tekin ve Senarist -Yazar Müjgan Tekin Hasbal. Teoride ve pratikte senaryo ve yazarlık üzerine keyifli bir sohbeti paylaşmak üzere 15 Aralık Pazar günü Beyoğlu Sineması Pera Salonunda 14.00-16.00 saatleri arasında seyircilerimizi bekliyoruz.
MÜJGAN TEKİN HASBAL- 12 Eylül 1980’de doğdu. Gazetecilik eğitimi sürerken bir yandan da çalışma hayatına atıldı. Önce Yeni yüzyıl gazetesi kültür sanat sayfasında sonra TV8 de belgesellere metin yazarlığı ve yönetmen yardımcılığı yaptı. Belgesel Departmanı Danışmanı Attila İlhan ile tanıştı ve ondan aldığı cesaret ile edebiyat dünyasına giriş yaptı. İlk kitabı, “Çöldeki Balıklar” o tarihlerde filizlendi. Daha sonra TRT’ye geçti. 2007 yılına kadar bu kurumda metin yazarı, yardımcı yönetmenlik ve senaryo yazarlığı yaptı.
Bir yandan da roman yazmaya devam etti “Çöldeki Balıklar, “Raman Petrol Kartalları” “Ağıt, Ararat ve Ağrı’dan Yükselen Çığlık” adlı eserleri kaleme aldı. Çeşitli dergilerde yazarlık editörlük gibi görevler üstlendi.
Mari Gerekmazyan’ın hayatını anlatan kurgu- biyografi türündeki “Karadut” isimli roman çalışmasını Vildan Tekin ile birlikte kaleme aldı. Kadın Vardiyası isimli platformda geçmişte ve günümüzde mücadeleye katkı sunmuş kadınların hikâyelerini yazarken bir yandan da sinema ve tv için projeler üretiyor.
VİLDAN TEKİN, DR., 1984 yılında İstanbul’da doğdu. Kocaeli Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Radyo-TV-Sinema bölümünde iken, Mezuniyet projesi olan “(D)uyuyor musunuz?” (2006) isimli kısa filmi; Kar Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Şeyh Bedreddin Film Kolektifi Barış Ödülü, 2.Tohum Kısa Film Festivali Çocuk Hakları Ödülü’nü aldı.
2015 yılında Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Genel Gazetecilik yüksek lisansını “Küreselleşme ve Alternatif Küreselleşmenin Ekonomi Politik Bir Sonucu Olarak Mülksüzlerin Medyası: Katık Dergisi Örneği” başlıklı tezi ile tamamladı.
Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Medya Çalışmaları bölümünde aldığı doktora eğitimini ise 2022 yılında tamamladı.
Birçok akademik çalışma içinde makaleleri yayımlandı. “Marksizm Bugün İletişim Bilimlerine Ne Söyler?” başlıklı makalesi ile “Marx 202 Bugünü Karl Marx ile Düşünmek” (2020) kitabı içinde yer aldı. Kitap Almanca’ya çevrildi. “Was haben marxistische Theorien den Kommunikationswissenschaften mitzuteilen?” başlığı ile kitabın Almanca çevirisi olan “Denken und Arbeiten mit Marx heute” kitabı içinde (2021) makalesi yayımlandı.
“Popüler/Postmodern Edebiyat Dergilerinde Eleştirel Duruş: Ana akım mı Alternatif mi?” başlıklı makalesi ile “Ana akım Medya Alternatif Medya” (2022) kitabı içinde çalışmasına yer verildi.
“Alternatif Medyada Sendikal Mücadele ve Artı TV Örneği” başlıklı makalesi ile “Anaakım Çökerken Alternatif Medya Eleştirisi” (2023) kitabı içinde yer aldı.
Akademik çalışmalarının yanı sıra lisans eğitiminden başlayarak sektörde yönetmen yardımcısı, editör, metin yazarı ve senarist olarak çalıştı. Türkiye’nin ilk kadın heykeltıraşlarından Mari Gerekmezyan’ı anlatan “Karadut” isimli romanı Müjgân Tekin ile birlikte kaleme aldı. Halen çeşitli dizi ve sinema film projelerinde senaryolar yazıyor.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!